Facebook manual – ponašanje

 

Facebook Logo

Downloaded from official facebook site

Potaknuti velikim problemima koji se događaju na Facebooku, od krađa, prijetnji, zlostavljanja, do “običnih” neželjenih komentara i slika, donosimo vam i drugi članak pomoći u našoj izradi – Facebook manual – ponašanje.

U prošlom članku detaljno smo vam objasnili kako zaštiti svoju privatnost te očuvati svoj pravi, ali i svoj virtualni život.
Kao što i sam naziv ovog članka govori, u njemu ćemo govoriti o nekim osnovnim pravilima ponašanja na najpopularnijoj društvenoj mreži-Facebooku.
Da se odmah nadovežemo na prošlu temu, vrlo je nesigurno, ali i neumjesno ostavljati svoje privatne podatke i poruke na statusima, komentarima slika i sl. Treća osoba tu informaciju vrlo lako može zlouporabiti, upotrijebiti protiv vas (npr. adresa, broj mobitela).
Važno je pripaziti na pravilno ponašanje na Facebooku, kao i na cijelom internetu. Vjerojatno ne psujete kod kuće, ne vrijeđate, razgovarate normalno. Slična pravila vrijede i na internetu.
Može vam se dogoditi da vaš budući poslodavac pročita neki vaš neprikladan status pa zbog toga ne dobijete ili izgubite posao.
Trenutno je popularna izrada lažnih profila kojima se vrijeđa, psuje, ismijava, ali i pokušava doći do podataka korisnika. Pripazite i na to.
Danas su vrlo popularne kratice koje su vrlo korisne, ali u umjerenim količinama. Status “OMG LOL xD ROFL-MAO” je ipak malo pretjeran i ništa se iz njega ne može saznati.
Veze na Facebooku također su postale besmislene. Njih, ukoliko niste pravilno postavili postavke privatnosti, vide svi i definitivno su odraz vaše osobnosti.
Potrudite se ne prihvaćati besmislene veze, pogotovo istospolne, jer je to potpuno nepotrebno, i većini ljudi nepristojno.

Nadam se da sam vas ovim člankom barem malo potaknuo da razmislite o svojem ponašanju na Facebooku te zapamtite – pravila ponašanja vrijede svugdje, nekim ljudima je Facebook postao i život.
Pripazite!

Damjan Grđan

Tags:

About damek

Zovem se Damjan Grđan, dolazim iz Vidovca kraj Varaždina, imam 15 godina i dio sam tehničke ekipe radionice Novine na internetu.