Na kraju se dogodi čudo

voditeljica Anita Pregelj

Privučena zvucima glazbe stigla sam do radionice scenske glazbe koju svi znaju pod nazivom orkestar. Ljubazna i susretljiva voditeljica Anita Pregelj rado je s nama podijelila  svoja iskustva.

Kako ste odlučili postati voditeljica ove radionice na Novigradskom proljeću?

Bila  sam  u više radionica zvuka – pjevačkoj, skladateljskoj i orkestralnoj. I eto, dogodilo se  da već 11  godina vodim ovu radionicu, što  mi je jako drago.  

Koja je posebnost scenske glazbe?

Posebnost scenske glazbe (ili orkestralne ili instrumentalne) je u tome da djeca samostalno stvaraju na neku temu, ilustriraju tonovima, oni jednostavno pričaju svoju priču  svirajući na nekom instrumentu. Specifično je to što se oni udružuju i komplementiraju, instrumenti razgovaraju međusobno, istražuju mogućnosti, što daje  izvrsne rezultate, vjerujte mi.  

Kako izgleda jedan  vaš dan u ovoj radionici?

Maločas ste pobjegli van, to vam je radni dan. Započinjemo preslušavanjem stvorenih kompozicija, dogovaramo se što bi se i kako moglo  unaprijediti, što se može udružiti, na koje načine ćemo složiti instrumente i onda započinje rad. Izgleda vrlo konfuzno, svak’ radi svoje, svi su negdje, svi su sa svima i svatko je za sebe. I  onda na kraju – dogodi se čudo.

Je li Novigradsko proljeće ispunilo vaša očekivanja?

 Novigradsko proljeće uvijek ispuni moja očekivanja. Dođem s nekim pomiješanim osjećajem, pomalo se i pribojavam da ne dođe do neke stagnacije, do zasićenja. No, svake godine dolaze nova djeca, uz onu koja su već bila prijašnjih godina, i onda sve krene tako brzo da nemam vremena razmišljati, i na kraju sam super zadovoljna.

Ulovila sam i troje polaznika radionice: violiniste Joška iz Karlovca i Magdalenu iz Zagreba te harfisticu Geu iz Rijeke. Svo troje  složilo se da bi svima preporučili dolazak na Novigradsko proljeće jer se uz rad mogu i zabaviti. Joško svira svoj instrument sedam godina, a Magdalena i Gea svoje pet godina i svi se slažu da nije teško svirati ako se to želi te redovito vježba. Gea je još dodala da je sve lako ako imate učiteljicu koja se zove Jasna.

Hospitantica Lana iz Zagreba ovdje  je prvi puta, ali prijavit će se i sljedeće godine jer joj je ovdje prekrasno. Djeca su divna i talentirana, nevjerojatno je koje sve melodije čuvaju u svojim glavama, a nigdje u školama to ne mogu prezentirati. Zato je ovo prilika da pokažu što nose u sebi.

[slideshow id=19]

Jedva čekamo koncert u crkvi da nam polaznici pokažu što su dosad naučili!

Josipa Pavlović

About josipa pavlovic

Bok! Zovem se Josipa Pavlović. Dolazim iz OŠ Stjepana Radića, Čaglin, kod Požege. Prvi puta sam ovdje.