Avantura do čudesnog lapidarija

fotograf: Danijel Šivinjski, foto radionica

Ispred lapidarija

Danas, 11.svibnja 2011.godine, započela je naša avantura. Krenule smo sa slikarskom i kostimografskom radionicom prema lapidariju i u velikoj znatiželji iščekivale nova saznanja. Pitate se što je lapidarij? Pročitajte i saznajte!

Dugo iščekivanje

Nakon pola sata čekanja pred školom, napokon smo krenule. Bile smo uzbuđene te smo pokušale zamisliti naše odredište. Prolazeći pokraj starih zidina smještenih uz more te zelena šetnica jednostavno je upotpunjavala krajolik iz snova. Iako je put trajao petnaestak minuta, nama se činilo da traje cijelu vječnost jer je zaista bilo lijepo. Da bi sve to zapamtili, ali i prikazali vama, škljocnuli smo nekoliko fotki. (Njih možete vidjeti na dnu stranice u galeriji slika.)

Lapidarij

Ispred lapidarija pričekao nas je Igor, naš vodič. Objasnio nam je da je lapidarij muzej u kojem se čuvaju stari spomenici te nagrađene dječje slike. Jedna od takvih je i krstionica biskupa Mauricija iz 8.stoljeća koja nas je svojim starim očuvanim oblikom te stilom oduševila. Dakako, u lapidariju postoje i razni drugi spomenici. Moramo izdvojiti kamene spomenike koji su veoma stari. Posebni su po tome što su izrađeni od  kamena koji ne propušta vlagu.
Dječji crteži, koji također krase lapidarij, tamo su zato jer imaju neku posebnost. Crtala su ih djeca školske i vrtiće dobi. Crteži najčešće prikazuju novigradske bunare i kamenite kuće, koje su djeca nacrtala s mnogo pažnje i ljubavi.

Svima se svidjelo!

Posjet lapidariju svima se veoma svidio. To je dokazala naša mala anketa koju smo provele s učenicima iz radionica koji su išli s nama. Klasično slikarstvo te kostimografska radionica bili su oduševljeni povijesnim podatcima te spomenicima.

Odlazak s puno sjećanja

Nakon obilaska kroz lapidarij, još smo malo švrljali po muzeju. Na izlazu nas je zaustavio gospodin Igor, koji nam je srdačno uručio male bijele vrećice s mnogo zanimljivih knjižica i blokova koji su nas sve ugodno iznenadili, ali i obradovali. Pomalo umorne, krenule smo prema školi, u kojoj nas je dočekala naša uvijek nasmijana redakcija. =)

[nggallery id=29]

Lana Meštrić i Klara Sobotinčić

About klara

Moje ime je Klara Sobotinčić, idem u 6. razred te polazim radionicu Novine na internetu. U slobodno vrijeme volim slušati glazbu, crtati i pisati nešto vezano uz novinarstvo. Uživajte u člancima i intervjuima! =)