U svijetu slikovnica

 

Ana i Noa s nagrađenim slikovnicama

Noa i Ana su polaznice radionice Slikovnica. Od drugih polaznika izdvaja ih to što su već izdale svoje slikovnice. Imaju puno zajedničkih interesa, a višegodišnje sudjelovanje u radionici Slikovnica još ih je više zbližilo.

Ana Smajo je za svoju slikovnicu Crtačica snova osvojila prvu nagradu na natječaju Moja prva knjiga. Književnost i slikanje njezine su dugogodišnje ljubavi i to ju je potaklo na stvaranje slikovnice. Ovdje je drugi put i nada se, iako je učenica srednje škole, da će doći i sljedeće godine. Uz obaveze u školi bavi se čitanjem engleske klasične književnosti u izvorniku te hrvatske književnosti. Najdraži autori su joj Nazor i Pupačić, a najdraža knjiga Čitanka stranih književnosti.  Bavi se pisanjem proze i poezije te populariziranjem poezije kod mladih.

Posebno je zanimljivo da se Ana uz sve to bavi i restauriranjem antiknih ormara i stolica te redizajnom namještaja. Tu ljubav, a i znanje naslijedila je od tate. Proučavanjem stručne literature usavršila je svoju vještinu te joj je , uz štrikanje i vezenje, restauriranje postalo glavni hobi.

Noa Geras treći je put na Novigradskom proljeću u istoj radionici. Ljubav prema slikovnici razvila se još u ranom djetinjstvu. Prvu slikovnicu napisala je sa sedam godina. Dosad je izdala dvije slikovnice za koje je i nagrađena. Voli čitati klasične romane, osobito na engleskom jeziku, a interes za književnost potakli su članovi njene obitelji od kojih su neki i pisci. Najdraže su joj knjige  Kradljivica i Orkanski visovi.

Voli konje, pjevanje, pletenje, šivanje, operu i ples. Svira klavir, a samouka je u sviranju gitare. U zadnje vrijeme bavi se i skladanjem country glazbe. U Turnowski kalendaru Children of the word šest mjeseci ilustrirano je njezinim slikama. Sa svojim likovnim radovima sudjelovala je na izložbi u Izraelu.

Branka Božić i Draženka Jarec-Tomorad

About branka