Facebook manual – postavke privatnosti

Downloaded from official facebook page

Danas svi znaju što je Facebook. Možete pitati 5-ogodišnjaka/inju, 75-ogodišnjaka/inju što je to, oni će znati. Evo malo statistike sa službene stranice Facebooka:

Facebook ima više od 500 milijuna aktivnih korisnika.

250 milijuna korisnika koristi mobilni Facebook.

Korisnici koji koriste mobilni Facebook su dvostruko aktivniji od korisnika koji ne koriste mobilni Facebook.

50 % korisnika prijavi se na Facebook svaki dan.

Korisnici provode više od 700 bilijuna minuta na Facebooku u mjesec dana.

Na Facebooku ima više od 900 milijuna stranica, grupa, aplikacija…

Prosječan korisnik povezan je s 80 stranica, grupa, aplikacija…

Prosječan korisnik stavi oko 90 slika, statusa ili sličnog materijala na Facebook  mjesečno.

Više od 30 bilijuna slika ili statusa bude podijeljeno na Facebooku na mjesec.

Facebook je postala najpoznatija društvena mreža, ali je li to sigurna mreža?

Većina teenagera ne zaštiti svoje sadržaje (statuse, slike, informacije…) te ih svi mogu vidjeti,  tko im je prijatelj i tko nije. Da bismo im pokušali pomoći, izradili smo ovaj Facebook manual (Facebook pomoć) u kojemu ćemo raspravljati o sigurnosti na Facebooku i o Facebooku općenito. Da biste zaštitili svoje podatke (slike, statuse, informacije…), morate biti prijavljeni na svoj račun. Zatim, u gornjem desnom uglu se nalazi padajući izbornik Korisnički račun. Kliknite na njega.

Kada ste kliknuli, otvorile su se razne opcije, npr. Uredi listu prijatelja, Centar za pomoć, Odjava… Nama će za promjenu sigurnosnih postavki trebati opcija Postavke privatnosti. Otvorit će vam se tablica koja se zove Moj sadržaj. Na njoj piše tko može vidjet vaš profil, tj. informacije na vašem profilu. Vjerojatno će vam biti označena opcija Preporučeno (na lijevoj strani tablice) što bi značilo da svi mogu vidjeti vaše statuse, fotografije, objave, obitelj i informacije, prijatelji vaših Facebook prijatelja mogu vidjeti sve fotografije i videozapise na kojima ste označeni, vaš datum rođenja i religiju, a samo prijatelji imaju dopuštenje za unos komentara (i lajkova), mogu vidjeti mjesta na kojima se prijavljujete i podatke kontakta (e-mail, telefonski broj i bilo koji broj preko kojeg mogu pričati s vama).

U opciji Prilagodi postavke (ispod Kontakt podaci u donjem lijevom kutu tablice) možete prilagoditi vaše postavke te zaštititi vaše slike, statuse, informacije od ne prijatelja. Možete i na brži način samo kliknuti na opciju Samo prijatelji (lijevi dio tablice) i onda će samo vaši prijatelji moći vidjeti vaše slike, statuse i informacije. Možete staviti opciju Prijatelji prijatelja (iznad opcije Samo prijatelji) i onda će prijatelji vaših prijatelja moći vidjeti vaše slike, statuse i informacije. Ne bismo to preporučili, a ne bismo ni opciju Svi, čime bi svi mogli vidjeti vaše slike, statuse i informacije.

Nadamo se da smo vam pomogli i da će te opet navratiti na našu stranicu za još informacija o Facebooku. Možete nas, naravno, i pitati što god vas zanima o Facebooku ali i drugim temama.

Andrea Hrelja

About damek

Zovem se Damjan Grđan, dolazim iz Vidovca kraj Varaždina, imam 15 godina i dio sam tehničke ekipe radionice Novine na internetu.